Hvordan beskjære bildene til sosiale medier?

July 28, 2020

Hvordan vise frem bilde ditt på best mulig måte 🤔

Det er mye fokus på å være synlig på nett disse dager. For synes du ikke, eksisterer du ikke. Vi alle bruker mobiler, datamaskin og nettbrett for å surfe på nett, følge konto som vi kanskje syns er morsomme, gir inspirasjon, hvor vi lærer noe osv.


En kombinasjon av god tekst og gode bilder kan virkelig gi gode resultater. Det er viktig at både teksten vi skriver og bildene vi viser rettes mot din målgruppe. Det er også viktig at bildene gjenspeiler din bedrifts visuelle identitet.


Når jeg fotograferer så tar jeg bildene slik at jeg ønsker at utsnittet skal være, slik at jeg beskjærer minst mulig i ettertid når jeg redigerer bildene. Dette fordi jeg ønsker at mest mulig av informasjon skal være igjen i bildet i stedet for å kutte det bort.

Allikevel så beskjærer jeg alle bildene jeg legger ut på sosiale medier til 4x5. Her skal jeg fortelle deg hvorfor;


Instagram beskjærer bildene dine til en firkant (1x1), det er Instagram-standard. Det finnes utallige formater du kan beskjære et bilde på, men for å få oppmerksomhet og dekke mest mulig av en mobilskjerm med bildet ditt så er 4x5 det som kan være lurest. Både for bilder du har tatt i landskapsformat eller portrettformat.

Ved å beskjære det i dette formatet tar det faktisk ikke mye av original bildet, kun en liten del. Som vil si at du sitter igjen med masse informasjon i bildet, og et bildet som dekker skjermen som igjen gir deg god oppmerksomhet.

Jeg har laget noen eksempler under her slik at du kan se hvordan det faktisk ser ut sammenlignet med hverandre.


Bildet tatt i høydeformat: Her ser du bildet til venstre som er beskåret til en firkant (1x1), mens bildet til høyre er beskåret til 4x5! Det utgjør stor forskjell! Både for synlighet, men også fordi det blir tatt bort så mye av bildet som er 1x1 i forhold til 4x5.

Bildet tatt i landskapsformat: Til venstre ser du originalbildet slik det kom ut av speilreflekskamera. Bildet i midte har jeg beskåret til 4x5 og bildet helt til høyre er beskåret til 1x1.

Selv om bildet som er beskåret til 1x1 ser større ut på skjermen så har den tatt bort masse av bildet, og det kan være informasjon du vil ha med. Så ser vi bildet i midten som er 4x5, det er beskåret noe, men allikevel så sitter du igjen med masse informasjon i bildet, og den vises bedre enn originalen.

Derfor er mitt tips at du beskjærer bildene du legger ut på Facebook og Instagram til 4x5. Jeg gjør det konsekvent med alle bildene jeg legger ut! Det er bare flere og flere som bruker Facebook på mobilen så derfor gjør det ikke noe at disse bildefilene og videofilene blir beskåret til 4x5.

Dersom din bedrift trenger hjelp med dette, ta kontakt så kan jeg fikse 👍🏽

Vær synlig på sosiale medier!

// Janita

Meld deg gjerne på infoportalen så får du vite når jeg har tips å dele. Du kan også følge Zenteno Visuals på sosiale medier